Laseren

Sinds september 2011 is het mogelijk om bij ons oude, mislukte of tattoos waar u spijt van heeft door middel van laserbehandeling te laten verwijderen. De behandelingen maken de tattoo lichter waardoor het na een aantal sessies mogelijk is deze te laten bedekken met een nieuwe tattoo. In dit geval wordt er gesproken van een cover. Soms is het ook mogelijk een cover over de oude tattoo te plaatsen zonder dat een laserbehandeling noodzakelijk is. Bespreek hiervoor de mogelijkheden met onze artists, zij zullen je graag adviseren. Het voordeel van één of meerdere laserbehandelingen voorafgaand aan het plaatsen van een cover is dat de cover (nieuwe tattoo) niet erg donker hoeft te worden om de oude tattoo goed te kunnen bedekken.

Op dit moment worden met de Q-Switched Nd YAG Laser bijzonder goede resultaten behaald. Deze laser betekent voor de klant minder pijn, minder ongemak en minder bijwerkingen. De YAG laser werkt volgens het principe van selectieve fotothermolyse. De laser produceert een zeer smalle lichtbundel waardoor er met grote precisie kan worden gewerkt. Bij het plaatsen van een tattoo wordt de inkt via de naald in de huid aangebracht. De huid geneest en de inkt zit ingekapseld in de “dermis” op ongeveer 1,5 – 2mm diepte. De lichtbundel van de Q-switched YAG laser gaat door de “epidermis” (bovenste huidlaag) en zal de inkt verwarmen.

De laser breekt de tattoo in de huid af door de pigmenten van de verf in microscopisch kleine deeltjes te schieten. Het licht van de YAG laser wordt zeer goed geabsorbeerd door alle kleuren inkt die in een tattoo kunnen voorkomen. De kleuren zwart en donkerblauw zijn over het algemeen vrij snel verdwenen. De kleuren groen, rood, paars en lichtblauw vereisen vaak meer laserbehandelingen.

Door een zeer korte laser- impuls van 2 NS (2 duizendste van een seconde) te gebruiken, veroorzaakt het laserlicht een explosie van energie in de inkt van de tattoo. Deze laserpuls duurt zo kort dat alleen de inkt hierdoor opgewarmd zal worden. Is de duur van de laser impuls te lang, dan wordt ook de huid te veel verwarmd (dit verschijnsel is het grootste probleem bij oudere en andere type lasers). Door het “laser shot” wordt de inkapseling van de inkt in deeltjes opengebroken. De inkt- deeltjes worden hierdoor vergruist in zeer kleine deeltjes. Zo worden de steeds kleiner gemaakte inktdeeltjes in de komende weken daarna door het lichaam via de natuurlijke weg (urine, enz.) afgevoerd.

Prijzen:

 • Het starttarief is bij Cajac € 35,-
 • We adviseren een laserbehandeling van maximaal een half uur en dit kost afhankelijk van de duur van de behandeling ongeveer € 120,- per keer.

De behandeling


De behandeling is niet pijnloos, het gevoel kan vergeleken worden met het knallen van een elastiekje tegen de huid.

Er zijn gemiddeld 5 tot 12 behandelingen nodig om een tattoo zo goed als volledig te laten verdwijnen. Tattoos die niet door een professional zijn gezet kunnen vaak in 3 tot 5 behandelingen verwijderd worden. Tattoos die wel professioneel zijn gezet vereisen vaak 5 tot 15 behandelingen. Oudere tattoos kunnen vaak met minder behandelingen verwijderd worden. Tussen de behandelingen zit altijd 8 tot 10 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om de losgeraakte inkt- deeltjes af te voeren en om te herstellen. Een tattoo kan niet sneller verdwijnen door meer behandelingen die elkaar snel opvolgen. Door te snel een volgende laserbehandeling te ondergaan neemt de kans op pigmentatie en littekenweefsel aanzienlijk toe.

Tijdens de laserbehandeling zal er tijdelijk een witte verkleuring van de huid optreden. Dit tijdelijke onschuldige neveneffect wordt “laser snow” genoemd. Deze witte verkleuring verdwijnt binnen 15 minuten na de laserbehandeling. Er zal ook een lichte roodheid en zwelling van de huid optreden. De pijn en branderigheid die direct na de laserbehandeling ontstaat kan worden verminderd door te koelen met coldpacks, natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje). Het koelen vermindert ook de zwelling. Wanneer de napijn te heftig wordt, kunt u gerust een pijnstillend middel innemen. Na de laserbehandeling kunnen er korstjes en kleine blaartjes ontstaan. Binnen ongeveer 2 weken zal de huid weer genezen zijn.

Prijzen:

 • Het starttarief is bij Cajac € 35,-
 • We adviseren een laserbehandeling van maximaal een half uur en dit kost afhankelijk van de duur van de behandeling ongeveer € 120,- per keer.

Nazorg

Na een laserbehandeling:

 • De genezing van het behandeld huiddeel gaat gepaard met de vorming van donkergekleurde oppervlakkige schilfertjes die gemiddeld na 3 tot 5 dagen vanzelf loslaten. Deze schilfertjes geven soms veel jeuk. Het is belangrijk om er dan niet aan te zitten of te krabben. Dit kan littekenweefsel veroorzaken.
 • Smeer 2 keer per dag de plek in met Bepanthen tot de huid genezen is.
 • Drink minimaal 1,5 liter water per dag voor een snellere afvoer van de inkt- deeltjes.
 • De eerste dag niet te heet douchen. Na het douchen de huid voorzichtig droog deppen.
 • Dek de eerste twee dagen de tattoo niet af, laat de huid ademen.
 • Niet zwemmen zolang er nog schilfertjes aanwezig zijn op de huid.
 • Minimaal 2 weken na de behandeling geen saunabezoek.
 • Minimaal 2 weken de huid niet in direct zonlicht of onder de zonnebank.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen:
Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Advies en resultaat

Geen Garantie!
Hoewel na meerdere laserbehandelingen een tattoo aanzienlijk lichter wordt en in zo goed als alle gevallen geheel verdwijnt kunnen wij NIET de garantie bieden dat elke tattoo 100% verdwijnt.

Het aantal benodigde behandelingen en het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren; 

 • De gebruikte inkt
 • De hoeveelheid ingebrachte inkt
 • De kleur(en) van de tatoeage
 • De kwaliteit van de tatoeage
 • De persoonlijke conditie van de huid
 • De leeftijd van de tatoeage
 • Hoeveel water u drinkt


Wanneer raden wij laserbehandeling af.

 • Laserbehandeling bij zwangere vrouwen kan vanwege de veranderde hormoonhuishouding en het stress- en infectiegevaar risico’s vormen voor de foetus.
 • Vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel er nog niet voldoende onderzoek is gedaan op dit gebied kan laserbehandeling een risico vormen voor de baby.
 • Binnen een periode van 6 maanden na chemotherapie. Het lichaam en immuunsysteem zijn verzwakt en de huid is vaak te gevoelig voor licht.
 • We raden mensen met diabetes/ suikerziekte aan eerst overleg te plegen met hun huisarts. Door medicijngebruik kan de huid dunner worden waardoor er een verhoogde kans op infectie is.
 • Wanneer de huid rondom en op de tattoo verbrand is worden geen laserbehandelingen uitgevoerd.
 • De tattoo dient ouder te zijn dan 4 maanden. De huid dient eerst te helen na het zetten van een tattoo voordat de huid een laserbehandeling aan kan.